Genel

2022 Grafik Tasarım Trendleri

Grafik tasarım dünyasında tasarım anlayışının düzenli olarak değiştiğini ve bazen bunlara ayak uydurmanın zor olduğunu biliyoruz. 2022’de grafik tasarım trendleri her zaman olduğu gibi değişiyor ve büyük bir dönüşüm başlıyor. [...]

Gülse Erdek

Grafik tasarım dünyasında tasarım anlayışının düzenli olarak değiştiğini ve bazen bunlara ayak uydurmanın zor olduğunu biliyoruz. 2022’de grafik tasarım trendleri her zaman olduğu gibi değişiyor ve büyük bir dönüşüm başlıyor…

Cesur, açık fikirli, nostaljik… Eski ve yeninin harika birleşimi! Dijital pazarlama ve grafik tasarım dünyasında, her şeye izin veren muhteşem bir yıl bizi bekliyor.

2022 Grafik Tasarım Trendlerine Genel Bakış

2022’nin grafik tasarım kurallarını ve bu yıl içerisinde ne tarz tasarımların moda olacağına dair öngörüleri içeriğimizde sizler için derledik. Yer verdiğimiz fikirlerin, tasarım yolculuğunuzda sizlere ilham olabilmesi dileğiyle!

1. 2D/3D Mahsup

3D tasarım trendi 2022’de de devam ediyor ve gelişiyor. 3D, tasarımcılara sınırsız olanaklar sunduğu için hayal edebileceğiniz her şeye yer açıyor. Dijital ve fiziksel gerçeklik arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran, gerçekçi 3D görseller üzerinden 2D ve kağıt kesme ögeleriyle son derece yaratıcı mashuplar ortaya çıkabilir.

Özetle, 2022’de 2D ve 3D dünyası arasında harika bir ortaklık göreceğiz.

2D/3D Mahsup

2D/3D Mahsup

Bu trend, illüstrasyonlar, animasyonlar, web tasarımı ve tipografiye kadar tüm formatlara uyarlanabilir. 2D ve 3D mahsup, özellikle uygulama tasarımı için popüler bir konumda yer alacak gibi görünüyor.

2D/3D Mahsup

2D/3D Mahsup

2. Deneysel Tipografi

Bu trend; standartları bozmayı, kolay okunabilirliğin sınırlarını zorlamayı, kendi içinde farklı anlamlar içeren formlar yaratmayı amaçlıyor. Deneysel tipografide harflerden biri baş aşağı, daha büyük veya daha küçük, farklı bir fontta veya tamamen eksik olabilir.

Farklı bir mesajı ortaya çıkarmak için harflerin geri kalanından daha küçük bir düzende ya da kısa bir metinde birkaç harf yer alabilir. Dizi ve film afişlerinde de sık sık rastladığımız deneysel tipografi, bir şeye vurgu yapmak ve dikkat çekmek için ise hiç kuşkusuz mükemmel bir yol!

Squid Game

Go Out

Welcome Future Death

Salut

3. Cam ve Kristaller

2021’de altın ve gümüş tasarımları en popüler grafik tasarım trendleri arasındaydı. Ortaya konulan tasarımlarda, altın ve gümüşün gerçek hali taklit ediliyordu. Grafik tasarım anlayışını daha üst bir seviyeye taşıyan 3D; inanılmaz gerçekçi cam ve kristal tasarımları ile bu yılın gözdesi olacak gibi görünüyor.

Modules

Holografik 3D tasarımlara, gerçekçi buzlu cam arka planlarına ve çok daha fazlasına bu yıl sık sık rastlayacağız.

Cam ve Kristaller

Cam ve Kristaller

4. Çarpıcı Şeker Renk Paletleri

Bir içeriğin kalitesi kadar, kullanıcının dikkatini çekmesi de büyük önem taşıyor. Bu nedenle dijital platformlarda sözü eline, tasarımların öne çıkması için canlı ve göz alıcı renk paletleri alıyor.

Renk teorilerini bilen yetenekli tasarımcılar ve dijital sanatçılar için çarpıcı renklerle, cesur grafik tasarım kreasyonları yaratmak için harika bir yıl!

Bu arada pastel renkler hala favorimiz fakat gerçekten cesur bir ifade vermek ve daha fazla pozitiflik yaymak istiyorsanız, şeker renk paletleri iyi bir seçim olabilir!

Çarpıcı Şeker Renk Paletleri

Şeker renklerini illüstrasyonlar, web tasarımı, tipografi ve animasyon gibi birden çok grafik tasarım alanına uyarlayabiliriz. Güçlü ama bir o kadar da samimi olan bu atmosfer, hem saykodelik tarzı hem de büyüleyici görünümü ile tüm dikkatleri üzerinde topluyor.

Çarpıcı Şeker Renk Paletleri

Low Five

5. Karşıt Tasarımlar

Tasarım karşıtlığı (Brütalizm ile ilgili ancak tamamen eş anlamlı değil) geleneksel tasarım ilkelerinden ve geleneksel estetik zevklerden kaçınır. Asimetri; çatışan renkler, çıplak arayüzler, kalabalık unsurlar ve sade tipografi ile 2022’de diğer tasarım trendlerine meydan okuyor!

Karşıt Tasarımlar

Karşıt tasarımları en yaygın gördüğümüz alan dijital dünya olsa da isyan ruhu herhangi bir tasarım bağlamında da uygulanabilir.

Karşıt Tasarımlar

Karşıt Tasarımlar

6. Art Deco

Art Deco

Art Deco Fransa menşeli bir sanat akımıdır. Simetrik, geometrik, basit yönüne ek olarak estetik açıdan hoş görünen işleri vurgulayan Art Deco, özür dilemeyen ve geleneksel olmayanı alarak onu geometrik formlara ve cesur ana hatlara dönüştürür.

Art Deco felsefesi tamamen yenilik, modernizm ve sağlamlık, sessiz haysiyet ve esneklikle ileriye bakmakla ilgilidir. Son birkaç yıldır gerçekleşen değişikliklerle birlikte, bu tür felsefelerin sanata ve grafik tasarıma dönüş yolunu bulması ise şaşırtıcı değil.

Designed for the future

Art Deco

7. Kağıt Kesme

2022 yılında dijital dünyaya giriş yapacak olan bir diğer geleneksel sanat da kağıt kesme. Kağıt kesme tasarımlarının tümü, kolajların aksine tek bir kağıt yaprağının kesilmesi yoluyla hazırlanır. Elbette konu dijital alem olduğunda, grafik tasarımcılar harika sanat eserleri yaratmak için her iki tekniği de kullanırlar.

Kağıt kesikleri özellikle kartvizitler, broşürler ve paket tasarımları olmak üzere markalama noktasında popüler olan ve ön plana çıkan tasarımları oluşturuyor. Bunları da en çok kitaplarda, animasyon ve web tasarımında görüyoruz.

Kağıt Kesme

Kağıt Kesme

8. 3D Karakterler

Bu karakterler holografik tasarıma, şeker renkli tasarımlara ve 2022 Grafik Tasarım trendlerinde bahsettiğimiz tüm tasarımlara uyum sağlıyor. Bazı durumlarda bir resim hiç kuşkusuz bir kelimeye bedel…

İşte bakarken keyif alabileceğiniz 3D karakter trendlerinden bazı örnekler:

3D Karakterler

3D Karakterler

3D Karakterler

9. Holografik Tasarım

2022 grafik tasarım trendleri arasında hemen hepimiz kırtasiye, ürün tasarımı, moda tasarımı (özellikle çanta ve ayakkabılar) ve benzeri alanlarda holografik tasarım örneklerine rastlayabiliriz. Çünkü, bu trend o kadar çekici ki, web ve animasyon tasarımına kadar ulaşması şaşırtıcı değil!

Holografik Tasarım

Hepimizin hemfikir olduğu şey holografik tasarımın çok parlak ve çok boyutlu pastel vurgularının karışımı sayesinde yüksek bir teknoloji ürünü olarak görünmesidir. Fütürist bir tavrı da olan holografik tasarım örneklerinin en iyi yanı ise kesinlikle, bu vurguların statik görüntülerde dahi hareketli izlenimi veriyor oluşu…

3D Karakterler

10. Parametrik Modeller

Desenler, grafik tasarımın temelidir. Düz renkleri ayırmak ve arka plana görsel eklemek ilgi çekmek için idealdir. 2022'de ise tasarımcıların büyük bir kısmı, parametrik geometri aracılığıyla ifade kalıplarını ön plana çıkaracak gibi görünüyor.

Parametrik Modeller

Geometri kökenli olmasına rağmen, bu desenler akıcı ve üç boyutludur. Bu da onlara mimari katılığın aksine bir hareket hissi verir.

Parametrik Modeller

''Bu, tasarımın minimum grafik öğelerle nasıl iletişim kurabileceğinin bir örneğidir. Ana odak noktası kişinin kafasındaki dağınıklığı, gürültüyü, engeli temsil etmesi için gösterdiği parametrik bir kalıptır.‘’

- BitiliBlack, Designer at 99designs

11. Sadeleştirilmiş Logolar

2021'de olduğu gibi, 2022’de de markalar kendini yeniden keşfedecek gibi görünüyor. Sadeleştirilmiş bir logo tasarlamak, markanın sektördeki varlığına yeni bir soluk getirmenin en kolay yollarından biri.

Yeni bir hedef kitleye hitap etmek, daha ulaşılabilir görünmek veya sadece kendilerini yenilemek için birçok şirket aşırı ayrıntılı ve karmaşık tasarım öğelerini sadeleştirmeye çalışıyor.

Sadeleştirilmiş Logolar

12. Serifli Yazı Tipleri

Tarihi geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan serif yazı tipleri, günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor. Bu noktada serif ve sans serif yazı tiplerinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini de hatırlatalım.

Geleneksel serif yazı tiplerinin harflerin üstünde ve altında (veya her iki tarafında) küçük “süslemeler” içeriyor. Bunu göz önünde bulundurarak ikisi arasındaki farkı kolaylıkla anlayabilirsiniz!

Serifli Yazı Tipleri

Serifli yazı tipleri, girişimcilerin markalarını tanıtmalarına, hedef kitlelerine seslenirkenki iletişim tonlarını belirlemelerine ve grafik tasarım alanında kendilerini konumlandırmalarına yardımcı oluyor.

Yazı tiplerinin sadeliği, özellikle de web sitelerinde özgün bir duruş sergilemelerine olanak tanıyabilir. Ayrıca, serif yazı tipleri hem sosyal ağlarda hem de bloglarda göze çarpar.

13. Saykodelik Tasarımlar

60'ların hippi günlerine kadar uzanan soyut saykodelik, toplumsal huzursuzluk ile birlikte ortaya çıkan bir grafik tasarım tekniğidir. Eski sanatçılar, bu sanatı bir zihin açıklığı olarak gördükleri için saykodelik tasarımlar; geleneksel sanat ile arasında büyük boşluk olan bir ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

O günlerde yaratılan resimlerin büyük bir çoğunluğunun kaos içermesinin en temel sebeplerinden biri de aslında budur. Bazı tasarımcılar, saykodelik tasarım anlayışının 2022 yılı ile birlikte geri geleceğini düşünüyor.

Grafik tasarımda karmaşık soyutlamalar ve zengin renkler ile sunulacak. Ancak kaosun ortasında bir düzen görüntüsü yaratırken grotesk ve kafa karıştırıcı görüntülerin kullanımı simetri ile sabitlenecektir.

Saykodelik Tasarımlar

Saykodelik Tasarımlar

Tıpkı müzik ve modada olduğu gibi grafik tasarımdaki saykodeliklik de içeriden güç alarak zincirleri kırmaya can atan kaygısız bir ruhu yansıtıyor. Saykodelik tasarım anlayışının animasyon, web tasarımı, tipografi ve hareketli grafiklerdeki sonuçları ise inanılmaz ve büyüleyici olabilir!

Saykodelik Tasarımlar

Bunlar da ilginizi çekebilir:

YAZARGülse Erdek