Modern dünyanın bize sunduğu en önemli iletişim araçlarından biri olan E- Mail, diğer insanlarla kişisel gerçek dünyadaki varlığımıza bağlantı kurmadan iletişime geçmemizi sağlayan muhteşem bir teknolojidir. Bu sayede daha fazla insan hem kendi verilerini koruyup hem de bütün dünya ile iletişim halinde olabilmektedir. Böylesine geniş bir iletişim ağı şirketlere büyük bir pazarlama dünyasının kapılarını açmaktadır.
E posta haber bültenleri, promosyon haberleri vb. bilgilerin ilgili müşterilere zamanında ve ilgili çekici bir şekilde ulaşması müşteriyi elde tutmak ve ilgisini çekmek için hayati rol oynayan operasyonlardır. Bu operasyonların en önemli kısmı ise müşterilerden e posta adreslerinin toplanmasıdır bunun en etkili yöntemlerinden biri de popuplardır. Kendi popuplarınızı çok kısa sürede kolayca yapmanızı sağlayacak olan popupsmart.com a göz atabilirsiniz.
Ancak, bazen insanlar bilerek ya da bilmeden yanlış, eksik veya hatalı e posta adresi bırakabiliyorlar. Bu gibi durumlar dikkat edilmezse yürüttüğünüz kampanyalarınıza, hatta bütün operasyonlarınıza bile sekte vurabilir. Geçersiz e posta adreslerinin taşıdığı en büyük risk sizin “spam” değerinizi arttırmasıdır. Standart e posta pazarlama kampanyasında, elinizdeki bütün müşteri e postalarına toplu ve düzenli olarak bir mail gönderirsiniz. Bu gönderilen e postalardan bazıları adreslerine ulaşır, bazıları yolda kaybolur ve bazıları ise doğru adrese gitmesine rağmen doğru posta kutusunu bulmayıp gönderene geri döner. Normal şartlar altında bu geri dönüşler bir sorun teşkil etmez. Ancak, gönderilen her 10 e postadan 4’ü geri dönüyorsa çok geçmeden “bounce rate’imiz” artacaktır. Bu olduğunda is gönderimi yapan mail adresi gittikçe daha sık spam kutusuna düşmeye başlayacaktır.
Peki bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? Çözüm aslında çok basit; E postayı göndermeden önce gerçekten var olup olmadığını kontrol etmemiz yeterli. Bunun için internetteki pek çok e posta doğrulama hizmetlerinden biri kullanılabilir. Fakat bu işlemi hiçbir ücret ödemeden kendimizde kolaylıkla yapabiliriz.
1.Elle Doğrulama
Yukarı görüldüğü gibi basit bir “nslookup” sorgusu ile ilgili domainin Posta Değişim (Mail Exchange) adresi elde edilebilir. Örnekteki sorguda 5 adet MX sunucusu çıkmıştır. Bu sunuculardan her hangi bir tanesi bir sonraki aşama için uygundur.
Seçilen sunucuya telnet ile bağlandıktan sonra “helo makine adı” ile sunucuyu selamlayıp mail atma işlemine başlıyoruz. İlk önce “mail from” komutu ile mailin kimden geldiğini yazıyoruz buraya herhangi bir email adresi yazılabilir. Son aşama olarak “rcpt to” komutu ile doğrulamak istediğimiz adresi yazıyoruz. Bu adres girildikten sonra “200” kodu dışında herhangi bir sonuç dönerse bu, o mail adresinin geçersiz olduğu anlamına gelir.
2.Python ile Doğrulama
import smtplib
import dns.resolver
email=“[email protected]“
mailFrom=“[email protected]“
domain = email.split(‘@’)[1]
records = dns.resolver.query(domain, ‘MX’)
mxRecord = records[0].exchange
mxRecord = str(mxRecord)
server = smtplib.SMTP()
server.set_debuglevel(0)
server.connect(mxRecord)
server.helo(server.local_hostname)
server.mail(mailFrom)
code, message = server.rcpt(str(email))
server.quit()
if code == 250:
print(email,” Adresi var”)
else:
print (email, “Adresi yok”)
Doğrulanacak mailleri bir dosyadan veya bir veritabanından okuyup, bir döngü içinde yukarıdaki kod bloğunu çalıştırarak çok kısa bir sürede çok basit bir çoklu e posta doğrulama sistemi yazılabilir.
Sonuç:
E posta doğrulama işlemi temelinde, standart bir e posta gönderme işleminin alıcı adresinin, alıcı adresinin posta sunucusu tarafından kontrolünün ardından sonlandırılmasından ibarettir. Bu sayede gerçekten bir e posta göndermeden bir posta adresinin gerçekte var olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak, bu yönteminde bazı eksileri vardır.
İlk sorun bazı posta sunucularının var olmayan posta adreslerine bile varmış gibi cevap vermeleridir. Bu sorun gerçek adresi kontrol etmeden önce var olmadığına emin olunan bir posta adresini kontrol ederek çözülebilir.
Eğer, sunucu bu var olmayan adrese de “200” kodu döndürüyorsa, o adrese bir posta yollamadan gerçek posta adresinin sağlıklı bir şekilde doğrulanması mümkün değildir.
İkinci sorun ise bu işlemin çok sık yapılması kullanılan IP adresini hızlıca spam ve kara listelere düşmesine sebep olucaktır.